Szigetvári Városi Könyvtár Akadálymentes változat


 

Térképeinket írott és hangzó formában is olvashatja/hallgathatja.
 

Megközelítés:

A József Attila utca irányából történhet a legegyszerűbben. A József Attila utcából ráfordulunk a Mártírok útjára. A jobb oldalon húzódó keskeny járdán végig haladunk. A járda jobb oldalán alacsony  szegély húzódik, mely elválasztja a járdát a szomszédos parkolótól. Ahogy haladunk tovább a jobb oldalon a szegélyt a könyvtár alacsony sövénysora váltja fel, ahol a sövénysor megszakad ott jobbra kell fordulni. Ekkor rögtön a bejárathoz vezető járda sávra érünk. A járdasáv mindkét oldalról sövénnyel szegélyezett. A jobb oldalon a sövény mellett haladva egy 2 lépcsőfokú lépcsőn fellépve a bejárathoz jutunk, a bal oldali sövényre áttérve ugyancsak a bejárathoz jutunk, csak ebben az esetben egy akadálymentes rámpa váltja ki a 2 fokú lépcsőt.

 

Hangzó anyag

Földszint:

Két darab egymás után nyíló egyszárnyú ajtón tudunk bejutni az épületbe. A földszint egy 6x6 méteres terem, melyben semmilyen akadály nem található. A bejárattal szemben található a gyermek könyvtár, élesen jobbra fordulva a fal mentén haladva a ruhatár pultjához érkezünk. Itt kérhetünk segítséget, illetve itt férhetünk hozzá a hangostérképet tartalmazó lejátszóhoz. A ruhatárnál balra fordulva a falat követve jobb oldalon két ajtót fogunk találni az első a férfi mosdó a második pedig a női mosdó. A női mosdó után a sarokba érkezünk, itt ismét balra fordulunk és a falat követve eljuthatunk az első emeletre vezető folyosóra. A fal mellett haladva ismét két ajtót találunk jobbra, a már említett gyermek könyvtár bejáratát. A második ajtó a könyvtár dolgozóinak irodáihoz vezet. Tovább haladva egy 3 méter hosszú folyosóra érünk melynek végén balra fordulva egy 1,2 méter széles 10 fokú 50 centiméteres foktávolságú lépcsőhöz érünk. Kétoldali korláttal ellátott, egypihenős, balra forduló lépcsősoron át érkezünk a szintre. A lépcsősoron feljutva a lépcsőfordulóba érkezünk. A lépcsőfordulóban megszűnik a korlát. (180-as fordulat után) folytathatjuk az utunkat felfelé a lépcsőn ugyancsak egy 1,2 méter széles 50 centiméteres foktávolságú lépcsőn haladhatunk felfelé, azonban ez a lépcső 12 fokú.

 

Hangzó anyag

 

1. emelet:

A lépcsőn felérve egyenesen tovább haladva azonnal egy ajtóba érkezünk ezen belépve megérkezünk a felnőtt könyvtárba. Az olvasótér egy nagy terem, amely két szintes, a közepén 2 sorban székek helyezkednek el. A terem 3 oldalán könyvespolcok helyezkednek el, velünk szemben, tőlünk jobbra illetve ballra. Az ajtón belépve 11 óra irányában közvetlen található a recepciós pult. A recepciós pult mellett haladva, annak végéhez érve balra kezdődik a fal mellett álló könyvespolc rendszer  A terem falai mellett álló könyves polcok mellett a közlekedés szabad, azonban a külső polcokra merőlegesen újabb polcrendszer található a terem 3 oldalán.

 

Hangzó anyag

  

Karzati rész: 

A recepciós pult mellett haladva, annak végét elérve 10 óra irányában található a lépcső a felső szintre. A lépcső ugyancsak az előzőekben leírtakkal megegyező 1,2 méter széles két oldalán korláttal ellátott, csak ebben az esetben 18 fokú.  Felérve a lépcsőn nem egy teljes értékű új terembe jutunk, hanem csupán egy 3 méter széles karzati részhez, melynek falait körben teljes egészében könyvespolcok borítják. A külső részein pedig végig korlát húzódik.

 

Hangzó anyag

   

Számítógép terem:

A felső szinti ajtón belépve rögtön jobbra fordulva a fal mentén haladva jobb kéz felől található egy ajtó, ezen belépve egy kocka alakú terembe érünk melynek közepén 2 sorban számítógép asztalok helyezkednek el, a teremben a belépés szerinti jobb oldalon újságok és szórólapok találhatók. Balra indulva a falat követve hamarosan a női mosdó ajtajához érünk. Jobbra fordulva a falat követve, pedig bal oldalon található egy újabb ajtó, ez a férfi mosdó.

 

Hangzó anyag

    

vissza